Interview

In gesprek; met Sil de Rooij - loopbaanadviseur

Sil, je werkt als loopbaanadviseur bij Vinna, wat kenmerkt jouw functie?

Na het afronden van mijn HBO-bachelor ‘Human Resource Management’ heb ik de basisopleiding ‘Loopbaan Professional’ gevolgd. Ik zocht een functie waarbinnen ik mij als loopbaanadviseur verder kon ontwikkelen. Deze kans kreeg ik bij Vinna. Wat mij aantrekt in de functie bij Vinna is de veelzijdigheid. Ik adviseer (ex-)werkgevers, begeleid (ex-)werknemers in de re-integratie en heb veel overleg met collega’s. Werken bij Vinna betekent dat ik mij specialiseer in de uitvoering van de re-integratietaak van eigenrisicodragers.
Alle betrokkenen hebben daarin eigen belangen en om daar een bijdrage in te leveren geeft mij veel voldoening.

Je hebt in de afgelopen periode alle betrokkenen weer gemotiveerd gekregen en ze zijn weer aan de slag. Zowel mensen met WW/BW uitkeringen als mensen met een ZW/WGA uitkering. Hoe kan dat, wat is de sleutel tot succes?

Actief werken aan werk loont denk ik, zowel voor de eigenwaarde van mensen als voor het succes wat er van komt. Er wordt werk gevonden zelfs als men wat ouder is, al langere tijd uit het werkproces is of gedeeltelijk arbeidsongeschikt is . Ik heb te maken met zeer gemotiveerde werkzoekenden, maar ook met mensen die minder gemotiveerd zijn. Ik ondersteun waar ik kan, zoek functies en werkgevers met vacatures. De betrokkenen zijn blij met de ondersteuning, want ze weten dat ze ook de wettelijke plicht hebben om weer te gaan werken. Zolang men aanspraak op de uitkering wil houden is er een inspanningsverplichting om nieuw werk te vinden of in bepaalde gevallen mag (aangeboden) werk zelfs niet worden geweigerd. Doet men dat toch dan kan dat gevolgen hebben voor de uitkering. Ik ga op zoek naar de eigen motivatie voor passend werk en dan komen we samen tot een succesvolle re-integratie.

Wat zijn je wensen voor de toekomst ? Waar staat Vinna over vijf jaar ?

Nu wij steeds meer vragen krijgen van werkgevers die ook eigenrisicodragers zijn voor de WGA, denk ik dat wij over 5 jaar, vanwege onze succesvolle volledige dienstverlening, een flinke groei hebben doorgemaakt. Ik verwacht dat de functie loopbaanadviseur / begeleider bij Vinna een prachtige uitdaging is voor mensen die de veelzijdigheid van werken met verschillende disciplines aanspreekt.

In de komende vijf jaar ben ik van aspirant Noloc-lid een gecertificeerd Noloc-lid en hoop ik dat we op het gebied van re-integratie er veel cliënten bij hebben. Het is bekend dat er veel kansen liggen voor eigenrisicodragers om zorgvuldig voor re-integratie te zorgen en kosten te besparen.
We hebben de laatste tijd goede resultaten geboekt, dus hoop ik dat ik de komende tijd nog meer (ex-)werkgevers kan ondersteunen en meer werknemers aan een baan kan helpen. Verder wil ik binnen Vinna de loopbaanbegeleiding uitbreiden.

juni 2023
Image

Over ons

Werken en winnen: dat is de dubbele betekenis van onze naam in het IJslands. Een naam die ons past. Als dé specialist op het terrein van personeel en uitkeringen, werken en winnen we voor ú.

Contact

Postadres:
Postbus 93
9350 AB Leek
Bezoekadres:
Tolberterstraat 59
9351 BD Leek
Tel: 0594-580176
Fax: 0594-580179